Martijn is in 1996 gepromoveerd aan de UvA als moleculair bioloog, en is aan dezelfde universiteit – na enkele postdoc-jaren in het buitenland – in 2000 begonnen als docent. In 2010 heeft hij een VICI beurs toegekend gekregen van NWO en heeft daarmee zijn onderzoeksgroep binnen de moleculaire fytopathologie kunnen uitbreiden. Hij was/is begeleider van 9 promovendi.

“Onderwijs is als tuinieren: groeien doen planten zelf, maar jij kunt zaaien en werken aan een omgeving waarin verschillende planten tot bloei kunnen komen”

Martijn is een bevlogen docent en onderzoeksleider met een sterke interesse in hoe mensen leren. Met een opvallende rust en een groot inlevingsvermogen weet hij mensen te inspireren het beste uit zichzelf naar voren te halen. Om die reden wordt hij met regelmaat gevraagd om een rol te spelen als adviseur, mentor, mediator, vertrouwenspersoon of opleider van jonge onderzoekers. Zijn uitgangspunt daarbij is dat elke situatie een uitnodiging biedt om iets te leren en de kans geeft om persoonlijk te groeien. Opvallend aan Martijn is dat hij zowel beschouwend als betrokken is, en net zo nuchter als dat hij geïnspireerd is. Hij heeft een open en onderzoekende geest.

Aandacht doet wonderen

Anderen zeggen over hem: “We bewonderen hoe Martijn erin slaagt laagdrempelig te blijven voor studenten, collega’s en andere mensen die een beroep op hem doen’’